neděle 8. ledna 2017

Paříž

V Paříží jsem byla jen jednou a to když mi bylo pět let. Takže je zřejmé, že si z toho nic nepamatuji. Naštěstí mám nejúžasnějšího přítele, který mi loni na moje narozeniny věnoval výlet do Paříže. Juhu!
Jeli jsme tam autobusem. Cesta byla celkem dlouhá a dost otravná. Po dlouhé noci a několika hodinách v autobusu jsme však nakonec dorazili na místo – přímo před úžasnou Eiffelovu věž. Jelikož jsme dorazili opravdu v brzkých hodinách, nikde nebyla ani noha, a my se mohli kochat tou krásou, která tam byla celá jen pro nás.


Kromě Eiffelovi věže, co opravdu stojí za zhlédnutí?
Tak tisíc dalších věcí, ani nevím, kde začít.

Muzeum a galerie Louvre
No musím se přiznat, že dovnitř jsme nešli. Kochali jsme se hezky z venku a to nám bohatě stačilo.  Nejvíce nás stejně zaujala celá budova a skleněná pyramida. Fakt krása!

Katedrála Notre-Dame
Tato katedrála je velmi významná. Je totiž brána jako takový hlavní bod, od kterého se měří všechny vzdálenosti v Paříži. Tato gotická stavba nás naprosto uchvátila.

Bazilika Sacré- Coeur
Na celé Paříži se mi stejně nejvíce líbila tato bazilika. Kromě toho, že se jedná o architektonický skvost, tak Vám nabízí úžasný výhled na velkou část Paříže. No a když pak sejdete dolů, doporučuji se usadit u venkovního stolečku jedné z malebných kavárniček a kochat se.
Jinak upozorňuji, dávejte si zde pozor na jakékoli prodavače. Nenápadně nám navázali nějaký špagátek na ruku a pak po nás chtěli 3 eura. :D

Invalidovna
Patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších památek Paříže. Není divu, tato památka se může chlubit pozlacenou kopulí a také významnou minulostí. Kromě toho, že se v ní nachází Muzeum armády, dříve sloužila jako vojenská nemocnice a domov pro válečné veterány.




Invalidovna

Notre-Dame





Dále jsme s přítelem navštívili Moulin Rouge, Vítězný oblouk, most zamilovaných a účastnili se romantické noční plavby po Seině. Také jsme si prošli Lucemburksé zahrady, kde jsme si mimochodem dali nejlepší toust na světě!

Jedním z takových velkých zklamání byla slavná ulice Champs-Élysées. V obchodech jsme totiž nic moc nepokoupili. Téměř nic nás nenadchlo. (Sběratelům tenisek doporučuji Nike store, ten stojí za to). Nejvíce nám vadilo obrovské množství turistů, všichni se na sebe mačkali jak sardinky. Člověk se tam nemohl ani pohnout. Také se předtím nezapomeňte někde najíst, tam totiž nebudete mít šanci. Buď po Vás budou chtít za kousek pizzy majlant, nebo je tam tak přerváno, že Vás ani nepustí do restaurace. Fast foody typu McDonald měly fronty ven až na ulici.


most zamilovaných


bazilika Sacré-Coeur


výborné makronky
kavárna poblíž Eiffelovy věže



Paříž nás však velmi uchvátila, především malebné uličky a pařížské stavby. Lidé v Paříži (myslím ty opravdové Pařížany) mají fakt šmrnc a styl.
Co se týče jídla, tak jsme jedli takové ty rychlo klasiky v restauracích (pizza, těstoviny a podobně). Spíše než na restaurace jsme se zaměřovali na kavárny a cukrárny. Ty jejich dortíčky, mňam!

Na co si dávat pozor :

Určitě na vnucující obchodníčky. Vnutí Vám všechno a pak po Vás ještě chtějí peníze.
Dále také na zloděje. Mějte své věci neustále pod kontrolou.
Hlavně si dávejte pozor na víno! Koupili jsme si pár levnějších vín. Chutnali mnohem lépe než ty naše drahé a hlavně hladinka v krvi nám stoupla velice rychle. Další den jsme zaspali autobus.


Pár frází:

Bonjour. – Dobrý den.
Salut. – Ahoj.
Au revoir. – Nashledanou.
Enchanté. – Těší mě.
Merci. – Děkuji.
Bon voyage. – Šťastnou cestu.

Bohužel slova se píší úplně jinak než se vyslovují.


Paříž je naprosto nádherná, úchvatná a dech beroucí. Přítel to na ty moje narozeniny vymyslel skvěle. Užili jsme si tam skvělý prodloužený víkend. Byli jsme přece ve městě LÁSKY!

Omlouváme se za horší kvalitu fotek, tentokrát to byl zájezd bez milované zrcadlovky.

SVĚTOBĚŽCI




8 komentářů:

  1. Paříž je spolu s Irskem asi můj největší sen. A kdyby nikam, než umřu, chci se podívat aspoň tam. A Notre-Dame prostě musím vidět, jinak žiju zbytečně. :D :D
    Tam se to fakt jmenuje Invalidovna? To je dobrý, naskočila mi hned Invalidovna tady u nás v Praze, strávila jsem tam všehovšudy 6 školních let. :D

    Lauralex,
    www.brcqo.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Irsko mě taky strašně láká. Jinak francouzsky to je Hotel de Invalides, takže v češtině se tomu říká prostě Invalidovna :D

      Vymazat
  2. Paríš je aj na mojom travel zozname :) krásne fotky, a super článok, páči sa mi ako píšeš aj tie frázy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Paříž je krásná, ráda se tam ještě někdy vrátím, na ten romantický víkend :) Moc pěkně zpracovaný článek!

    OdpovědětVymazat
  4. Paříž je krásná, já osobně byla nejvíce nadšená ze Sacre-Coeur, když se na schodech sešlo spoustu lidí, a hráli na kytaru a popíjeli. To byla úžasná atmosféra. :)
    KattyLife
    Bali - den pátý: Pronásledované psy a dětmi

    OdpovědětVymazat
  5. Do Paříže bych se chtěla aspoň jednou podívat. Je to krásné město a ty tvoje fotky jsou nádherné :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  6. Krása. V Paříži jsem nebyla ale věřím že je to krásné místo. Mě hodně láká jižní Francie.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotky, snad se do Paříže také jednou podívám :) Od té doby, co jsem poprvé kdysi viděla Amélii z Montmartru, jsem věděla, že tam jednou chci jet :)
    LOVELY IMPERFECTIONS

    OdpovědětVymazat